Project

shape divider

Project

Dementievriendelijke wijk, dementievriendelijk stad

Dementievriendelijke wijk? Dat kan, doe je ook mee

De gemeente Amersfoort wil een dementievriendelijke  stad worden.  Per wijk zal het project ‘dementievriendelijke wijk’ worden uitgerold.

In de wijk Kattenbroek is in 2021 een project gestart met als doel dat er aandacht komt en begrip voor mensen met beginnende dementie, waardoor de leefbaarheid voor de betrokkenen en voor de omgeving wordt versterkt. 
Op 21 september is door wethouder Micheline Paffen-Zeenni de wijk als eerste dementievriendelijke wijk uitgeroepen.  De gemeente heeft op basis van deze pilot besloten om gefaseerd aandacht in de wijken te vragen voor mensen met dementie.



Op dit moment zijn dat: 
Kattenbroek, Schothorst, Soesterkwartier en Vermeer-Berg-Leusderkwartier en Bosgebied

Doelstelling van het project
Door middel van bewustwording en het praktisch trainen van winkelmedewerkers, vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties, de wijkagent, beveiligers, BOA’s en medewerkers openbare voorzieningen, buurtbewoners en het maken van werkafspraken met diverse groepen wordt een basis te gelegd voor een dementievriendelijk wijk.
In de training krijg je inzicht in het ziektebeeld en leer je herkennen/signaleren wanneer je te maken krijgt met iemand die de ziekte heeft, hoe je mensen het beste kunt aanspreken en verder op weg helpen.
De training wordt gegeven door professionele trainers en is kosteloos.



Achtergrond


Het aantal ouderen in ons land neemt de komende jaren enorm toe, maar ook het aantal oudste ouderen. Dit wordt de dubbele vergrijzing genoemd. In 2023 is 21% van de Nederlandse bevolking boven de 65 jaar zijn. Hierbij moet rekening worden gehouden dat 20 % van de 75 plussers kwetsbaar is. Dit betekent extra zorg, medische zorg maar ook zorg en aandacht van de jongere leden van de samenleving voor deze ouderen. Een samenleving vorm je met en door elkaar. De oudere van nu, was de stuwende kracht van toen. Hij heeft nu net dat beetje extra meer aandacht en zorg nodig om zo lang mogelijk in de eigen thuissituatie te kunnen blijven functioneren. Een deel van de ouderen, nu in Amersfoort ongeveer 2.300 en in 2040 ruim 4.000 mensen, krijgt te maken met dementie. Daarom het plan om veilige wijken te maken voor mensen met dementie. Waar je mag zijn wie je bent en met een beperking veilig oud kunt worden en zijn. 

Dementie 

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende verworven hersenziekten, die met elkaar gemeen hebben dat er sprake is van geobjectiveerde cognitieve stoornissen. De cognitieve stoornissen verstoren het dagelijks functioneren ten opzichte van het vroegere niveau.
Toenemende leeftijd is de grootste risicofactor voor dementie. Het aantal mensen dat in een jaar dementie krijgt, stijgt met de leeftijd, vooral na het 65e levensjaar. De kans dat men dementie krijgt is vanaf het 80e levensjaar 1 op de 4 en loopt daarna nog verder op, omdat mensen langer blijven leven. Op dit moment zijn er 300.000 mensen met dementie dit aantal verdubbeld in 2040.

Historie
In 2019 heeft Anja Samuel, praktijkondersteuner en voorzitter Ouderennetwerk het initiatief genomen om een dementievriendelijke wijk te ontwikkelen. Dit initiatief is besproken in de buurtraad van Kattenbroek en opgepakt door Erna van Muijden-Karssen. Er is subsidie aangevraagd en verstrekt tot 31 december 2024. 

Zie voor de invulling van het project per wijk
: Kattenbroek, Schothorst, Soesterkwartier en Vermeer-Berg-Leusderkwartier en Bosgebied

Informatie
Wil je ook de training volgen? Zodat je je kennis en ervaring kunt gebruiken in je buurt?
Meld je dan aan voor een training op de pagina ”EVENEMENTEN/TRAININGEN”

Heb je vragen of wil je informatie over het project?  Mail dan naar info@dementievriendelijkewijk.nl