Een dementievriendelijke wijk? Ja dat kan!
Deze documentaire wordt aangeboden in het kader van het project Dementievriendelijkewijk Kattenbroek
Een documentaire van Sophia van Ghesel Grothe (kleindochter, psycholoog, docent, filmmaker) en Mark Lindenberg (filmmaker en antropoloog).
Na afloop van de documentaire is er ruimte voor een gesprek naar aanleiding van de film en wat mensen voor mensen met dementie kunnen betekenen.
Deze documentaire wordt aangeboden in het kader van het project Dementievriendelijke wijk Kattenbroek. Er zijn voor de deelnemers geen kosten aan verbonden.
De documentaire 'ben jij bij mij', portretteert Joke van den Broek (92 jaar), een fantasierijke vrouw die in Nederland woont. Ze werkte vroeger als lerares op een basisschool en is een echte verhalenverteller die overal een lichtpuntje in ziet. Joke woont nog thuis en kan dat prima aan. Toch moet ze steeds meer taken uitbesteden. Ze wil hier niets van weten. Of... is ze misschien vergeten dat ze steeds minder kan? Ze neemt ons, als filmmakers en familie, mee in haar ervaringen gedurende drie jaar. Joke moet zichzelf herontdekken, zonder haar (geschiedenis)verhaal en vertrouwde omgeving. Er zijn momenten van verwarring in het verpleeghuis wanneer haar zicht en herinneringen wazig worden, en er zijn momenten van licht wanneer liefdevolle familie en de natuur om haar heen zijn. Zonder haar verhaal, maar met de juiste aandacht en zorg, is Joke nog even wijs als altijd en leert ons hoe we het ouder worden kunnen accepteren.
De documentaire is in de belangstelling geweest, het is vertoond op verschillende plekken en heeft verschillende prijzen gewonnen. Ook is er een review van de film gemaakt in 2023 voor het tijdschrift Anthropology & Aging. De documentaire is vertoond op het filmfestival Film by the Sea in 2023, op het congres AGENET Slow Conference in 2021 en op een masterclass congres van het Ben Sajet Centrum – ‘Naar een nieuw Amsterdams Peil: samen werken aan de zorg van straks’ in 2018. De documentaire heeft de Mantas Kvedaravičius prize gewonnen op het European Association of Social Anthropologists Conference in Dublin 2022, is de winnaar van de AVA Award 2021 voor Best Visual Ethnographic Material Adressing Ageing and the Life Course, en is de winnaar van de Film by the Sea 2023 short documentary competition. Sophia en Mark laten de film graag aan een breder publiek zien om bij te dragen met film en nagesprek aan een dementievriendelijke samenleving.